Bezpečnost kreditních karet

Rozšíření sortimentu spotřebitelských nabídek v oblasti úvěrů, stejně jako postupně se zvyšující úroveň finanční gramotnosti našich krajanů vede k běžnému využívání kreditních karet.

Mít kreditní kartu je bezpečnější než ukládat hotovost, ale je bezpečné používat plastovou kartu s moderní kriminalitou a vznikem nových druhů podvodů, včetně online? Jak zajistit bezpečnost kreditních karet a jaká opatření proti podvodům podnikají domácí úvěrové a finanční instituce?
Nejčastějším typem podvodu je odeslání SMS zprávy zákazníkovi s textem, že je kreditní karta zablokována. Nejčastěji jsou útočníci požádáni, aby ohlásili tajný kód na zadní straně karty, její číslo, její platnost, třídu plastové karty. Všechny tyto údaje patří do kategorie důvěrných a v žádném případě je nelze zveřejnit. A odblokování kreditní karty-připomínají zaměstnanci bank-se provádí pouze na základě písemné žádosti klienta na pobočce banky. Bezpečnost platebních karet by tak do značné míry měl provádět sám uživatel bankovní služby. K tomu je nutné mít minimální úroveň finanční gramotnosti, která je zpravidla předepsána ve smlouvě s bankou o vydání karty.

Nejsložitější je podle odborníků zajistit bezpečnost platebních karet na internetu. Nejmenší věc, kterou majitel karty může udělat, je pečlivě zkontrolovat adresu webu, prostřednictvím kterého provádí platby, a také pečlivě přečíst recenze uživatelů o službách, na kterých jsou nákupy uskutečněny kreditní kartou. Phishing (nebo neoprávněné použití osobních finančních údajů) je "celosvětový" problém a bezpečnostní bankovní služby pracují na jeho řešení předem. Stránky označené nápisy "verified by Visa "nebo" MasterCard Secure Code " mají vyšší stupeň ochrany před internetovými podvodníky.

Bezpečnost kreditních karet: základní opatření
  1. Po obdržení plastu je nejprve nutné dát podpis do speciálního pole určeného k tomu.
  2. PIN kód je nejlépe zapamatovatelný, v extrémních případech je uložit zaznamenaný, ale nikdy ho nenosíte s sebou a neukládáte spolu s kreditní kartou v peněžence. Jedná se o soubor čísel, které může znát pouze zákazník. Má právo nikomu tyto informace sdělovat, včetně zaměstnanců banky.
  3. Šeky, které zůstanou po provedení jakýchkoli platebních transakcí (včetně neúspěšných), je nejlepší uchovávat alespoň v prvním roce používání karty. To pomůže v případě možných sporných otázek.
  4. Zvýšení bezpečnosti platebních karet pomůže připojení k informačním službám SMS při všech operacích provedených kartou, stejně jako stanovení limitu pro výběr hotovosti nebo omezení výše platební transakce.
  5. Při nakupování v obchodních centrech musí majitel kreditní karty osobně zadat PIN do platebního terminálu, aniž by uváděl čísla kódu prodávajícímu a nedal kartu zaměstnancům obchodu.
  6. Pro přístup do místnosti pomocí kreditní karty jsou někdy nainstalovány čtečky karet. Toto zařízení nevyžaduje zadání PIN kódu.

O nových typech podvodů spojených s kreditními kartami, které se objevují v naší zemi, informuje své klienty banka. Na webu organizace najdete neustále se rozšiřující seznam textů SMS zpráv, které mohou majitelé plastových karet dostávat, stejně jako doporučení banky ohledně dalšího postupu svých klientů.

Aby bylo zajištěno, že kreditní karty jsou bezpečné, odborníci doporučují zapamatovat si hlavní věc: v žádném případě neinformujte cizí osoby o důvěrných informacích o kartě, zejména v telefonních rozhovorech. Výjimkou mohou být pouze případy, kdy volání do banky iniciuje sám klient. Po obdržení podezřelé zprávy s doporučením poslat jakékoliv údaje v SMS, zavolat zpět, převod peněz, atd., klient banky může zavolat zpět na oficiální telefony instituce a objasnit, zda zaměstnanec požádal o podobné informace. Stejně tak klient není povinen odpovídat na otázky lidí zastupujících zaměstnance banky, pokud je příchozí hovor.

V případě, že klient zjistí krádež karty, nebo ji zablokuje bankomat, a pokud je zákazník přesvědčen, že jeho PIN se stal známým cizincům, odborníci důrazně doporučují, aby se co nejrychleji obrátili na banku prostřednictvím speciálních telefonů, aby dočasně pozastavili platnost karty. Bezpečnost kreditních karet-v rukou zákazníka: projevující pozornost, stejně jako dodržování výše uvedených opatření, používat bankovní úvěrovou linku pohodlně a výhodně!