Jak chránit děti před online podvodníky

Nyní podvodníci loví nejen pro "zlato", ale pro údaje o bankovních karet, ze kterých můžete ukrást všechny peníze najednou, pokud budete mít štěstí. Snaží se získat nové "zlaté klíče" — tajná hesla a kódy-které jim otevřou drahocenné" dveře " od bankovních karet dětí a jejich rodičů.

Mnoho školáků používá bankovní karty vázané na účet rodičů nebo na sebe (pokud již mají pas).

Někdy se prostřednictvím dětí podvodníci snaží dostat nejen k penězům, ale i k dokladům dospělých. Chcete-li se vtáhnout do důvěry dítěte, jdou do toho zabalené schémata.

Vytvořte falešné stránky pro online nakupování

Hackeři milují online hry stejně jako děti, ale mají k tomu své důvody. Ve virtuálním světě ostražitost slábne a hráči si nemusí všimnout podvodu a vrhnout se na triky podvodníků. Například v nabídce "výhodné koupit" objekty pro hraní na falešné stránky.

Hráče lákají nízké ceny a "unikátní akce". A nenechte se mýlit, do takových pastí se mohou dostat nejen děti, ale i dospělí.

Než zadáte kdekoli osobní údaje, hesla, kódy nebo údaje o bankovní kartě, ujistěte se, že se nejedná o podvodnou stránku.

Nabízí rychlé obohacení

Pokud dospívající nemá dostatek kapesného na módní telefon a trpělivost, aby se na něj nahromadily, podvodníci mu rádi "pomohou". Na internetu najdete mnoho inzerátů o rychlém a snadném výdělku. Ale často v takových případech se náhle zbohatnout podaří pouze samotným podvodníkům.

Podvodníci mohou přesvědčit dospívající, aby investovali peníze do " super-ziskového projektu "(spoiler-ve finanční pyramidě). K výplatě vkladatelů obvykle nedochází. Sbírání peněz co největšímu počtu lidí organizátoři odmítají.

Někdy podvodníci nabízejí "rychle vydělat" jednoduše tím, že se zaregistrují na pochybném místě. Stačí jen plnit úkoly nebo sázet. Pro odstoupení od "výdělku" žádají zaplacení provize. V důsledku toho jsou peníze spolu s údaji o kartě v rukou machinátorů.
Sliby o bleskovém zisku jsou vždy alarmujícím znamením. Pokud dospívající chce koupit drahou věc, diskutujte s ním, jak dosáhnout tohoto cíle. Někdy může dítě nashromáždit potřebnou částku úplně nebo alespoň její část. Rychlejší dosažení plánovaného finančního plánu pomůže, může být provedeno samostatně nebo společně s rodiči. Pokud budete muset ušetřit dlouho, je lepší dát peníze na bankovní vklad pod úroky.

Lákají na "výhry" v soutěžích


Často podvodníci posílají e-maily a zprávy, ve kterých slibují nečekanou výhru, nebo jménem populárních blogerů spouštějí reklamu "win-win loterií". Ale pak za doručení "ceny" nebo nějaké jiné doplňkové služby jsou požádáni, aby zaplatili malou provizi. Chcete-li to provést, musíte jít na odkaz a zadat údaje o bankovní kartě. Ve skutečnosti však odkaz vede na phishingovou stránku a namísto cen získává Důvěryhodný uživatel ztráty.
Pokud organizátoři soutěže žádají o cokoliv, je to důvod k ostražitosti. Před pokusem o štěstí v on — line losování, musíte se ujistit, že organizátoři-ne podvodníci: přečtěte si recenze na internetu, zprávy (najednou jsou již vidět ve skandálech).
Když soutěž inzeruje Bloger, stojí za to zkontrolovat na jeho oficiální stránce, zda skutečně inzeruje toto losování. Možná se také stal obětí podvodníků.

Prosí o pomoc jménem přátel na sociálních sítích

Kyberzločinci hackují účty na sociálních sítích a pak z cizího jména rozesílají zprávy na seznam přátel. Začíná rozhovor s banálním " jak se máš?"a téměř okamžitě přejít na stížnosti na život a požádat o dluh. Nebo se slovy " chyťte fotky z narozenin!"místo odkazu na fotografie pošlete škodlivý virus. Krade z miniaplikace osobní údaje, přihlašovací údaje a hesla z osobních skříní, včetně bankovních.Může dojít i ke složitějším machinacím.
Než provedete vše, o co "kamarád" požádá, je lepší mu zavolat zpět a zjistit, zda je pomoc skutečně potřebná. Nejspíš si není vědom korespondence. Ale čím dříve se dozví o tom, co se stalo, tím rychleji upozorní ostatní, že jeho účet byl napaden.

Ochrana před škodlivými odkazy pomůže antivirovým programům, které lze nainstalovat na všechny gadgety. Pro bezpečnost malých dětí je také možné nastavit programy rodičovské kontroly.

Nabitý přáteli na tematických fórech


Podvodníci se často skrývají pod maskou zajímavých účastníků na fórech a ve skupinách na sociálních sítích. Vytvářejí virtuální přátelství s dospívajícím na základě společných zájmů a třejí se o důvěru kvůli budoucímu prospěchu. Když je kontakt zaveden, vymýšlejí různé záminky, aby získali informace, které potřebují. Podvodníci například žádají dítě, aby poslalo fotografie bankovních karet nebo pasů rodičů. Tyto údaje mohou stačit k ukradení peněz z účtu nebo k vytvoření úvěru na jméno někoho jiného.
Chcete-li dítě chránit, musíte s ním co nejdříve projednat pravidla rozumného finančního chování. Pokud nemůže žít bez gadgetů, pak pochopit téma financí mu také pomůže speciální mobilní aplikace a pro fanoušky, aby si přečetli, existují vhodné sbírky knih o penězích a ekonomice.
Připojte SMS nebo push Upozornění ke všem bankovním kartám, takže si okamžitě všimnete podezřelých nákupů.

Není nutné převádět velké částky na kartu dítěte. Kromě toho můžete omezit množství odpisů nebo počet operací na kartě za den, takže podvodníci nemohou ukrást všechny peníze z ní najednou.