Co je faktoring

Podmínkou "ráno peníze-večer židle" mohou být pouze postavy románu "Dvanáct židlí", ale dodavatelé někdy musí prodávat své zboží a služby s odloženou platbou o několik měsíců. Poradíme vám, jak zajistit, aby tato situace nezasáhla vaše podnikání.

Dodáte zboží nebo poskytnete služby a zaplatíte je za měsíc. Zdá se, že vaše podnikání se stává jako bankovnictví: půjčujete svým zákazníkům. Ale na rozdíl od banky nemáte volné peníze, úvěrové analytiky a službu vymáhání pohledávek. A každé zpoždění platby hrozí, že opustí podnik bez provozního kapitálu. Chránit před riziky a přivést podnikání na novou úroveň pomůže factoring.

Factoring je výměna budoucích výnosů za peníze. Zboží jste prodali s podmínkou odkladu nebo splátek a fakturovali zákazníkovi. Tento účet je příslibem vašich budoucích příjmů, ale peníze od kupujícího jste ještě nedostali. Banka, mikrofinanční organizace (MFI) nebo factoringová společnost účtují tento účet a zaplatí ho dříve, než to udělá váš kupující. Takže ve výpočtech mezi prodávajícím a zákazníkem se objeví zprostředkovatel-faktor. Může kromě placení vést i obchodní rejstřík.

Čím je faktoring užitečný?

Factoring umožňuje, aby výhodná nabídka klienta-to je výhoda pro vašeho klienta: tím, že mu nabídnete komfortní platební podmínky, můžete překonat své konkurenty. A pomocí faktoringu můžete produkt uvolnit nebo poskytovat služby s odkladem, aniž byste se obávali hotovostních přestávek: výtěžek bude přicházet v den odeslání a tyto peníze mohou být okamžitě zahájeny.

Není třeba nechat kauci
Na rozdíl od úvěru v factoringu není nutné ponechat zástavu, aby se peníze dostaly. Zástavou se stává vaše pohledávka, tedy budoucí výnos.

S factoringem lze měnit obrat
Můžete zvýšit dodávky v hlavní sezóně nebo vstoupit na nové trhy. Pokud poptávka na trhu klesá, můžete si sami vybrat, na jaké dodávky potřebujete factoringovou službu, abyste neplatili zbytečné provize.

Faktor může zkontrolovat klienta a kontrolovat vrácení peněz
Prodej s odloženou platbou je vždy rizikem. Klient, který loni platil úhledně, letos najednou začal zpožďovat platby. Nebo velký kupující prostě přestane odpovídat na vaše hovory. Nebo nový zákazník požádá o odklad, ale nemáte jistotu, že za zboží zaplatí. Tyto situace jsou známy všem podnikatelům.

Existují možnosti faktoringu, které pomáhají snižovat rizika nezaplacení. Faktor může sám zkontrolovat solventnost vašich zákazníků, stanovit limit pro dodávky na úvěr konkrétnímu kupujícímu a doporučit dobu odkladu platby. A poté, co faktor poskytne financování, sám připomene kupujícímu o podmínkách platby. Factoring může uvolnit vaše podnikání z úvěrové rutiny, rizika nezaplacení a hotovostních přestávek.

Jaké nevýhody má factoring?

1. Factoring funguje pouze se smlouvami o odložení platby
Faktoru nelze čerpat v případech, kdy uzavíráte smlouvy s podmínkou okamžité platby. Nemůže fungovat jako pojištění pro případ náhlého zpoždění platby.

2. Faktoring umožňuje pouze bezhotovostní výpočet
Platit v hotovosti z ruky do ruky s faktorem nebude fungovat.

3. Pro faktoring je třeba shromáždit mnoho dokumentů

Faktor bude potřebovat tři sady dokumentů:
  •  podle vašeho podnikání (seznam je stejný jako při získání úvěru);
  •  podle vašich zákazníků, s nimiž bude pracovat faktor (dotazník a revolvingové záznamy za 6-12 měsíců);
  •  na samotné dodávky (faktury, komoditní režijní, univerzální převodové doklady).

4. Faktor řeší platební podmínky

Pokud pracujete prostřednictvím faktoru, neformálně vyjednávat s kupujícím o nových platebních podmínkách nebo vrácení zboží nebude fungovat-faktor zastaví financování.

Jak funguje factoring?

Krok 1. S kupujícím uzavíráte smlouvu, která stanoví fixní odklad platby. Zákazník s vámi počítá pouze bezhotovostně. Když dodáváte zboží nebo poskytujete službu, máte v rozvaze pohledávky (účet pro budoucí platbu). S touto pohledávkou a smlouvou o odkladu přijdete k faktoru.

Krok 2. Faktor je připraven poskytnout financování výměnou za vaši pohledávku. Uzavřete s ním faktoringovou smlouvu a dohodnete se, jak bude probíhat papírování. Od této chvíle, pohledávky již nepatří vám, ale faktoru-a faktur, které jste vystavili, musí zákazník zaplatit na základě faktur. Nezapomeňte tyto údaje sdělit kupujícímu.

Krok 3. Faktor ve vaší žádosti uvádí financování-tzv. první platbu. Velikost první platby se pohybuje od 70 do 99,5%, nejčastěji-80-90% z dodací částky. Schéma je jednoduché: peníze vs. dokumenty (které potvrzují přijetí zboží nebo získání služby).

Krok 4. Váš zákazník-kupující převede na účet faktoru peníze, které jste dlužili - všechny 100%.

Krok 5. Pokud faktor při první platbě uvedl pouze část finančních prostředků a provizi, kterou jste mu nezaplatili, odečte od peněz získaných od klienta částku první platby a provizi a uvede vám druhou platbu.

Kolik stojí factoring?


Komise faktoru se obvykle skládá z několika částí:

  •  za použití peněz na dobu odkladu (v procentech ročně);
  •  pro posouzení finanční situace kupujícího a interakci s ním;
  •  na papírování.
Náklady na factoring je jednodušší vypočítat jako procento z částky jedné dodávky. Nabídka trhu se pohybuje od 0,5 do 4%. V závislosti na typu faktoringu a podmínkách faktoru je provize vyplacena v okamžiku vydání financování nebo po obdržení faktoru 100% platby od kupujícího. Ve druhém případě, pokud kupující nezaplatí včas, některé faktory stanovují zvýšenou provizi za každý den prodlení.

Jaký je faktoring?

Nejčastěji se používají dva typy faktoringu: s regresí a bez regrese. Rozdíl v tom, kdo na sebe bere rizika v případě, že zákazník nezaplatí zásilku, je faktor nebo vy. Také získává popularitu nový druh factoringu-reverzibilní. V takovém případě se kupující stává účastníkem faktoringové smlouvy a odpovídá přímo před faktorem.

Factoring s regresí

Factoring s regresem je obvykle levnější než bez něj a je jednodušší.

Při factoringu s regresí jsou pohledávky uloženy ve vašem zůstatku. První faktura vám neuvádí všechny peníze, ale jen část.

Pokud kupující nezaplatí včas, faktor provede reverzní ústupek, což znamená, že změní váš faktoring na úvěr-vyžaduje, abyste vrátili první platbu a zaplatili poplatek za použití peněz a práci s dokumenty.

Factoring bez regrese

Tato služba je podobná pojistné smlouvě, na kterou jste již obdrželi náhradu.

Faktor vykoupí vaše pohledávky do svého zůstatku. První faktor platby vám může vyplatit celou částku.

Pokud není dodávka zaplacena, faktor zůstává jeden na jednoho se svým kupujícím, nejste povinni vrátit peníze faktoru.

Factoring bez regrese snižuje finanční rizika dodavatele na nulu, ale obvykle je dražší.

Reverzní factoring

V tomto schématu prodávající, kupující a faktor uzavírají třístrannou smlouvu. Obvykle iniciátorem tohoto faktoringu jsou velké obchodní řetězce, které chtějí získat nebo zvýšit odklad platby.

Dodavatelé při reverzním faktoringu získají finanční prostředky ihned po dodání zboží a obvykle zcela. Pohledávky jsou uvedeny v rozvaze faktoru. A kupující je povinen zaplatit peníze právě jemu.

Reverzní factoring může být také s regresí. V takovém případě může faktor požadovat peníze od dodavatele, pokud mu obchodní řetězec včas nevypíše platbu. Dodavatel a jeho klient si mohou rozdělit náklady na reverzní faktoring v požadovaném poměru a předepsat to v podmínkách smlouvy.

Co byste si měli pamatovat, pokud chcete uzavřít smlouvu o factoringu?

Factoring není "financování poslední naděje". Faktory nefungují s těmi, kteří peníze"potřebují včera". Nejlepší pro faktor situace je, když je osloven jeden až dva měsíce před zahájením prodeje.

Faktor přebírá komunikaci se svými zákazníky na citlivou otázku-včasné platby. Pokud jsou vaši zákazníci ostře proti takové komunikaci, je pravděpodobné, že smlouva o factoringu nebude fungovat.

Pečlivě si přečtěte podmínky smlouvy o factoringu a všechny aplikace k němu. Pokud kromě peněz, faktor slibuje, že vám poskytne služby s komplexními názvy, zeptejte se, co přesně a za jakých podmínek vám nabízí. Požádejte faktora, aby vypočítal náklady na faktoring na příkladu z vaší praxe.